Sunday, January 16, 2005

Najlepšie albumy roku 2004

1. Modest Mouse - Good News for People Who Love Bad News
2. Rachael Yamagata - Happenstance
3. William Shatner - Has Been
4. Mascott - Dreamer's Book
5. Matthew Sweet - Kimi Ga Suki
6. Gomez - Split the Difference
7. The Killers - Hot Fuss
8. Mountain Goats - We Shall All Be Healed
9. Various Artists - Future Soundtrack for America
10. Ani Difranco - Educated Guess

Z nasledovných albumov som vyberal pesničky do 9 PeeFiek. Pri tom mále času a súkromia čo sa mi dostáva nemôžem zaručiť bezchybnosť nižšie uvedených informácii, preto prosím nerobte na ich základe žiadne životne dôležité rozhodnutia.

Actionslacks: Full Upright Position
Selfstarter - 20.04.2004

Pesnička All You'll Ever Need to Know na horeuvedenej platni vysoko vyčnieva nad ostatnými, nielen melódia, ale i jej text je nákazlivý. Kapela si uvádza ako mesto pôsobenia USA, kvôli veľkej diverzifikácii bydlísk jej členov.

Melissa Auf Der Mar: Melissa Auf Der Mar
Capitol - 01.06.2004 (USA)

Kto je Melissa sa oplatí si tu pripomenúť. Keď raz jej priateľ hodil počas prvého koncertu Smashing Pumpkins v Kanade flašu na pódium, ospravedlnila sa Billymu Corganovi osobne a odvtedy sa traduje ich priateľstvo. Keď chýbala basgitara Courtney Love do kapely Love, priateľ Billy odporúčil Melissu. Keď chýbala basgitara Billymu do Smashing Pumpkins, spomenul si na Melissu. Tohtoročný album pomenovaný po jeho tvorcoch vyšiel v U.K. už v roku 2003.

Califone: Knub u Knive
2004

Cédečko si vyrobila chicagska kapela sama, predávala ho na svojej koncertnej šnúre po Nemecku. Obsahuje koncertné verzie štúdiovych skladieb Rolling Stones. Ich dva koncerty v Heidelbergu a vo Frankfurte boli milým vyvrcholením môjho neutajovaného vzťahu s Chicagom.

Califone: Heron King Blues
Thrill Jockey - 08.03.2004

Graham Coxon: Happiness in Magazines
Parlophone - 24.05.2004

Osamostatnený gitarista i bez neho existujúcej anglickej kapely Blur.

The Crash: Star (EP)
23.02.2004

Pesnička Star vyšla už v roku 2002, ale vybrali ju do reklamného šotu pre Ebay až teraz a tak sa začala jej nová kariéra. Fíni The Crash ju pridali pre istotu ešte i na záver ich tohtoročného (rozumej 2004) celoplošného albumu Melodrama.

The Delgados: Universal record
Chemikal Underground - 20.09.2004

Štvrtý album The Delgados, majiteľov Chemikal Undergorund, jedného z najznámejších hudobných vydavateľstiev pre anglickú independent hudobnú scénu (Mogwai, Arab Strap).

Difranco, Ani: Educated Guess
Righteous Babe - 20.01.2004

Každý rok mám tendenciu dať do rebríčka platňu, ktorá úplne nezodpovedá môjmu úzkemu vkusu a hlavne, ani vkusu všeobecnému. Tento rok je tam z toho dôvodu Ani DiFranco. Ak by to niekomu nestačilo, môže pridať i dôvody feministickej orientácii až exkluzívnej bisexuality umelkyne. Niektoré jej piesne na albume sú hudobné skvosty (Animal), mnohé sú veľmi zaujímavé na sústredený počuv, niektoré piesne na albume nie sú piesňami, ale recitatívy. Ako všetky ostatné albumy od roku nula (1989) až dodnes, vydala i Educated Guess vo svojom vlastnom vydavateľstve, nahrala ho sólovo na 8-stopovom mangetofóne.

Tanya Donelly: Whiskey Tango Ghosts
4AD - 10.08.2004

Tanya Donelly je ikona americkej post-punkovej éry osemdesiatych rokov. V súčasnosti produkuje melodické pesničky a stará sa o dcérku.

Gomez: Split the Difference
Virgin - 18.05.2004

Veľmi kvalitný a pestrý album anglickej pätice, inšpirujúci sa postupne vo svojich pesničkách snáď zo všetkého, čo rock kedy ponúkal.

Green Day: American Idiot
Reprise - 21.09.2004

American Idiot je siedmy album amerického post-punkového tria, presnejšie piaty mainstreamového hudobného vydavateľstva Reprise. Ich debut u tejto firmy Dookie sa predal v 8 miliónoch kusov, ku mne sa dostal, až keď sa ho už nedalo nekúpiť za 1 dolár na secondspin.com. V ich poslednom počine pokračujú úspešne v tom, v čom sú dobrý - punk pre širšie publikum. Skladba American Idiot predstavuje najvydarenejšiu rýchlejšiu verziu, pomalú zas skladba Wake me Up in September. Kapele sa ušlo pár Grammy nominácii.

The Killers: Hot Fuss
Island - 15.06.2004 (USA)

Štyria hráči z Las Vegas sú nominovaný na Grammy cenu za kategóriu Rock ako taký a ich album ako album Rocku. Pritom týmto Američanom uverilo ako prvé až londýnske hudobné vydavateľstvo Lizard King, kde album Hot Fuss vyšiel už v roku 2003. Pesnička Glamorous Indie Rock & Roll sa na americkú verziu albumu nedostala, ale na niektoré PeEfky áno. Video ku pesničke All These Things That I Have Done sme si púšťali na Internete s Peťkom najčastejšie, sám by som ho lepšie nenatočil.

Lavigne, Avril: Under My Skin
Arista - 23.05.2004

Priznám sa, že aj keď je mi jasné, že nie je zlato všetko, čo sa blyští (gramaticky správne napísané vďaka Lenke Molčánovej), toto pozlátko sa mi zapáčilo. Možno ma ovplyvnilo, že niektoré dcéry mojich spolužiakov začínajú vyzerať ako Avril Lavign, ale hlavne oproti jej marketingovému debutu Let Go, začala Avril spolupracovať so správnymi profíkmi ako sú jej krajania Kanaďanka Chantal Kreviazuk alebo spevák Raine Maida kapely Our Lady Peace.

Courtney Love: America's Sweetheart
Virgin - 10.02.2004

Kto nevie, kto všetko je Courtney Love, tomu to nemá ani zmysel tu vypisovať. Tri skladby z albumu stoja za PeeFku.

Interpol: Antics
EMI - 27.09.2004

Druhý album štvorčlennej kapely z New Yorku, ich druhý najlepší.

Lambchop: Aw C'mon
City Slang - 09.02.2004

Ich koncert sme zažili v Heiliggeistkirche v Heidelbergu, od frontpána Wagnera máme jeho vlastnoručnú kresbu našej karikaktúry.

Mascott: Dreamer's Book
Red Panda Records - 14.02.2004

Dreamer's Book je cédečko s jednou najkrajších skladieb roka - Off Blue, aj Peťko by súhlasil. Niekoľko ďalších piesní si zaslúži tiež superlatívy a aj zásluhou celkovej nálady patrí táto platňa ku TOP 4 tohto roka. Vyšla v dátum okolo ktorého sa krúti aj film Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Kendall Meade (New York) si počas jeho nahrávania odskočila na dlhé koncertné turné v kapele Sparklehorse, do štúdia sa vrátila s dvoma kolegami odtamtiaľ. Jej debut mal na starosti producent a všestranný muzikant Jim O'Rourke. No a last but not least - na bubny hrá Phoebe Summersquashe, ktorá stála za kapelou Godrays a ich platňou Songs for TV Stars, poslednou v roku, v ktorom som si ešte stále myslel, že niektoré veci na svete sú večné. To bolo v 1996 a zakrátko nato Alex Kemp opustil Phoebe a Godrays sa rozpadli, len ten počítač v Gente sa stále volá phoebe. A toto má byť informácia o albume Dreamer's Book?!

McCluseky, Angela: Things We Do
Manhattan Records - 15.06.2004

K vydareným pop pesničkám Angely McCluskey som sa dostal len zásluhou radioshow Brave New World a Tricii Halloran na internetovom rádiu KCRW. Odzneli tam viaceré, ďalšie sa dali nájsť na jej webstránke, celý album som nemal nikdy možnosť si vypočuť. Nech som o nej čítal akékoľvek referencie na jej minulosť, nič mi nehovorili. Až dnes - Angela bola v októbri a novembri 2004 na turné po Amerike spolu s R.E.M. ...

Modest Mouse: Good News for People Who Love Bad News
Sony - 05.04.2004

V žiaden iný rok som nemal tak jasno ohľadne najlepšieho albumu roka, nespominaj?c taký enormný časový náskok, v akom mi táto informácia bola zrejmá. Kapelu Modest Mouse poznám už veľa rokov a môj vzťah k nim rástol vo mne pomaly, ale isto. Platne nahrávaj? od roku 1994 bez jediného zaváhania v kvalite a fakt, že ich zatiaľ ostatná siedma je ich najlepšou je fakt sám o sebe úctyhodný. Ich interpretácia rockovej muziky je originálna, vytvorili si sound, ktorý by po nich mohli pomenovať, originalita však zároveň znamená, že ich zvuk nemusí byť pri prvej skúsenosti mnohým po chuti. Tento rok však ponúkajú mnohé skladby, ktoré, aby som trochu prestrelil, by mohli hrať i v rádiu. Na záver neuveriteľná zhoda náhod - Good News for People Who Love Bad News sú nominované na najlepšiu platňu roka 2005 v Grammy kategórii Best Alternative Album a pesnička Float On na najlepšiu rockovú skladbu toho istého roka.

Morissette, Alanis: So-Called Chaos
Maverick - 18.05.2004

Pôvodným povolaním herečku kanadského pôvodu netreba nikomu predstavovať. Pozerať sa na jej pesničky hrozí prílišnou subjektivitou pri ich hodnotení, preveril som si to aj v tejto chvíli, ale aj bez vizuálnej stránky sú niektoré jej performácie jednoducho skvelé. Tento rok sa jej vydarili najviac hitovky Everything a Out Is Through, hoci niekedy neviem rozoznať, ktorá to vlastne začína v rádiu, no a ešte pomalá This Grudge.

The Mountain Goats: We Shall All Be Healed
4AD - 03.02.2004

Vždy som o sebe tvrdil, že som milovníkom hudobného štýlu Lo-Fi, rozumej Low Fidelity, ale keď som počul ukážky zo starších albumov zoskupenia The Mountain Goats (vydávané zásadne len na kazetách), priznal som si, že opak Hi-Fi som si predstavoval inak. Kritici ich, predovšetkým Johna Darniella, ktorý v niektorých piesňach reprezentoval kompletné hudobné zoskupenie, po minulé roky tak vychvalovali do neba, že ich koncert bol jeden z mála, na ktorý som sa v marci roku 2003 v Austine nedostal. Od ich debutu na vydavateľstve 4AD (pre mňa rok 2003), kedy prestali asi nahrávať len na kazetový magnetofón, rozoznávam ich kvalitu i ja. Ich tohtoročný album stratil čiastočne na momente prekvapenia, ale na úrovni nie.

Newman, A.C.: Slow Wonder
Matador Records (USA) / Indigo, Beggars Group (Germany) - 07.06.2004

Jeden zo zakladateľov kanadskej superkapely The New Pornographers, ktorej piesne z albumov Mass Romantic (2000) a Electric Version (2003) sa objavili kedysi i na PeeFkách. Veľmi inteligentný power pop, ktorý keď sa spojí i so silným melodickým nápadom, tak splodí najlepšie piesne roka ako Miracle Drug alebo The Cloud Prayer.

Norah Jones: Feels Like Home
Blue Note (EMI) - 09.02.2004

Prekvapenia na jej druhom albume po fenomenálnom úspechu Come Away With Me (16 miliónov nosičov) neočakával asi nik. Najprv som na februárovú súkromnú PéeFku vybral len Humble Me, ale potom tak veľa hrali v rádiu Sunrise, že sa dostala na rovnomenný aprílový výber.

Preston School of Industry: Monsoon
Domino - 16.02.2004

Gitarista bývalej kapely Pavement, skladba The Furnance Sun je rozkošná.

R.E.M.: Arnound the Sun
Warner Music - 04.10.2004

Lou Reed: Animal Serenade (Live)
Warner - 23.02.2004

The River Bends: And Flows into the Sea
Tooth And Nail - 29.06.2004

Viacmenej projekt ogitarovaného speváka Denison Witmer, má odomňa svoju fotku z koncertu v Austine (2002), páčila sa mu.

Snow Patrol: Final Straw
Polydor - 02.02.2004 (UK)

Škótska kapela z Glasgowa v štýle Britpop. Keď sa ich pesničky s trocha zaspatým hlasom speváka prebudia, oplatí sa byť hore.

William Shatner: Has Been
Sony - 04.10.2004

Kapitán Kirk je William Shatner. William Shatner však nie je kapitán vesmírnej lode zo seriálu Star Trek. Aj o tom sú pesničky tejto platňe, na ktorej Shatner nespieva, pretože spievať vôbec nevie. O hudbu, hoci nielen o ňu, sa postaral génius a klavírista Ben Fold, o texty William, o spev viacerí hostia. Výsledkom je album, ktorý balancuje na hranici gýča a geniality, pričom ja osobne nemám problém myslieť si o ňom len to druhé. Podobný zážitok som mal iba s filmom Moulin Rouge od Baz Luhrmanna.

Silbermond: Symphonie
BMG - 27.09.2004

Skladbu som kúpil na iTunes v štyroch rôznych verziach, jednu z nich hrajú momentálne neustále na SWR3.

Ron Sexsmith: Retriever
V2 - 03.05.2004

The Shins: Chutes Too Narrow
Sub Pop - 08.03.2004

Matthew Sweet: Kimi Ga Suki * Raifu
RCAM - 05.10.2004

Táto platňa je do slova a do písmena stratený poklad z roku 2003, ktorý sa podarilo vykopať až v tomto roku. Dvanásť úplne nových pesničiek venoval americký gitarista a spevák Matthew Sweet svojho času len a len pre japonské poslucháčstvo, ceny importu v ostatných krajinách sveta boli prienormné. Nebyť Tricii a Binary News, ostali by tieto briliantné pesničky pre mňa navždy pod zemou. Nebyť RCAM Records, nevlastním doma dodnes jediné cédečko s názvom v japonštine.

Sparta: Porcelain
Geffen - 13.07.2004

Už niektoré nadupané skladby kapely At the Drive-in zapadli do mojich predstáv o tvrdom roku, ktorému má dominovať mäkká melódia (emo-rock?!) a preto som si vypočul i najnovšiu platňu ich nástupcov Sparta (druhým nástupcom je zoskupenie Mars Volta). Moment prekvapenia bol už slabší, ale ešte stále príjemne príjemný.

Joss Stone: The Soul Sessions
EMI - 23.02.2004

V čase nahrávania 16 ročná s hlasom výrazne starším.

U2: How to Dismantle an Atomic Bomb
Interscope - 23.11.2004

Vanderslice, John: Cellar Door
Barsuk - 20.01.2004

Žiadna iná pesnička tohto roku nevzbudila vo mne takú zvedavosť na celý album ako Promissing Actress. Keď ju Tricia pustila prvý raz na BNW, pripomínala mi tie najlepšie slaďáky od Yes v interpretácii Iona Andersona. Veľké očakávania však málokedy bývajú naplnené, no postavu Johna Vanderslice si už budem pamätať, medzi iným sedel za mixážnym pultom kapele Mountain Goats v jej tohtoročnom počine.

Various Artists: Big Fish
Sony - 12.01.2004

Soundtrack.

Various Artists: Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Warner Music - 17.05.2004

Geniálny film (rovnaký prívlastok doplň pred nasledujúce podstatné a vlastné mená) podľa scenára Charlieho Kaufmanna, natočený režisérom Michelom Gondrym (známy tvorca mnohých hudobných videoklipov), v hlavných úlohach s Jim Carrey a Kate Winslet (známej z Titanicu). Ups, prívlastok spred Titanicu musí preč.

Various Artists: Future Soundtrack for America
Barsuk - 17.03.2004

Najlepší tohtoročný album zozbieraných piesní rôznych umelcov. 100 percent zisku sa malo venovať organizáciam, ktoré sa snažia zapojiť čo najviac Američanov do politického diana. Hudobný cieľ albumu sa však vydaril určite, už len keď spomenieme mená, ktoré sa dostali na PeEfky - Death Cab for Cutie, Nada Surf, Fountains of Wayne, Long Winters (moje prvé stretnutie s nimi, z ich skladby The Commander Thinks Aloud, presnejšie remixu, som ešte teraz paf) a Tom Waits (zaradil pieseň z jeho tohtoročného albumu Real Gone).

Various Artists: School of Rock
Antlantic - 05.02.2004

Dúfam, že tento film zanechá na mojom najmladšom synovi hlboké stopy, z menovanej školy ovláda už vynikajúco pohybovú výchovu.

Yamagata, Rachael: Happenstance
RCA - 08.06.2004

Najlepší debut roka a druhý najlepší album roka. Zoznámila nás Tricia, zvyšok som si musel pozreť teraz na Internete - 27 rokov, šesť rokov hrala v funk-až-hip-hop kapele v meste Chicago, kým mala dosť vlastných pesničiek na svoj osamostatnený debut. Texty sú predovšetkým o stroskotaných vzťahoch, hudobne je nohami v rock/pope, v myšlienkach lieta niekde v jazze. A to meno? Otec Japonec, matka nemecko-talianského pôvodu.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

dobry start

11:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hvala za zanimljiv blog

12:55 PM  

Post a Comment

<< Home